top of page

Nusa Penida, co ještě vidět

Chrám Goa Giri, vodopád Guyangan a jezírko Temeling jsou dalšími místy, na která jsme se na ostrově Nusa Penida vypravili a všem cestovatelům, kterým tu zbývá čas, je určitě doporučujeme navštívit.


Goa Giri Putri Temple

Jedná se o celkem atypický chrám, který je situován uvnitř jeskyně. Aby jste se dostali ke vchodu do Goa Giri, musíte vystoupat po schodišti pár desítek metrů. Pro vstup do chrámu je potřeba mít na sobě sarong (specifický šátek, který se váže kolem pasu). Pokud nevlastníte svůj, dole u parkoviště je možné si ho za poplatek vypůjčit. Pokud ale máte v plánu navštívit více chrámů, určitě Vám doporučuji si alespoň jeden pořídit. Nejlevnější se dá sehnat za cenu okolo 50 Kč. Na fotkách vypadají dobře a navíc si odvezete památku, kterou v zimě můžete využít místo šály. 🙃

Před vstupem do chrámu se Vás ujme průvodce, rituálně Vás podsvětí, sdělí Vám základní informace o chrámu a odvede Vás ke vstupu. Ačkoliv jsem očekávala, že vchod nebude nějak veliký, i tak jsem byla velmi překvapena, kudy jsme dovnitř lezli. Na první pohled jsem si nebyla jistá, jestli se mi podaří tak malou průrvou dostat dovnitř. Na druhé straně průlezu asi každý návštěvník zažije wow efekt. Jakmile si stoupnete, zjistíte, že je jeskyně tak veliká, že ani nedohlédnete na její druhou stranu. Chrám je tedy opravdu impozantní. vychází se z něj jinudy a patnáctiminutovou procházkou se dostanete zpátky k moři a parkovišti.



Guyangan waterfall

Pokud byste se sem rozhodli jet, určitě neočekávejte vodopád v pravém slova smyslu. Krásné a velké vodopády najdete nejen přímo na Bali, ale i na dalších ostrovech Indonésie.

Mě osobně sem přilákala cesta, která k vodopádu vede. Jde se totiž od vrcholu útesu až dolů k moři po dobře schůdné cestě, povětšinou po železném schodišti. I silnice, která k útesu nad vodopádem vede, je celkem dobře sjízdná. Jakmile nahoře na útesu zaparkujete, dojdete k brance, kde je potřeba obléct sarong. My jsme ty naše samozřejmě neměli s sebou, což člověk, který je tu půjčuje, určitě radostně uvítal. Oblečeni do sarongů jsme se vydali na dlouhý sestup po útesu až téměř na úroveň oceánu pod námi. Ačkoliv je cesta dobře schůdná, určitě Vám doporučuji, abyste toto místo navštívili během dopoledních hodin. To sem totiž ještě nesvítí slunce a cesta tam i zpět pro Vás bude o mnoho jednodušší, než byla pro nás. Během náročného sestupu nám bylo odměnou pohled na vlny narážející do útesu kolem a dole na nás čekalo klidné a tiché místo, kde vodopád procházel chrámem. Ačkoliv jsme měli před sebou ještě namáhavý výstup, byla jsem ráda, že jsme jsem zavítali. Tohle místo má určitě své kouzlo, které nám za to stálo.



Temeling springs

Pravdou je, že moře miluju. Mám ráda slanou vodu, donnie i ten život co je pod hladinou. Pravdu ale také je, že když je moře všude kolem, člověk rád zavítá do místa, kde se může vykoupat ve vodě sladké. Přesně takovým místem je Temeling springs.

Právě tady najdete nad sebou dvě krásná sladkovodní jezírka, u kterých si můžete odpočinout a kde si můžeme nechat prsty na nohou i rukou zvarhánkovatět sladkou vodou. Cesta k jezírkům je ale celkem zrádná a těžko sjízdná. Vzhledem k tomu, že skútr, který jsme si na ostrově půjčili, nebyl zdaleka v takové kondici, jakou bychom si představovali, rozhodli jsme se ho zanechat v polovině cesty a zbytek došly radši pěšky. I ta procházka džunglí se nám moc líbila. Pravdou je, že jsme potkali i odvážnější návštěvníky, kteří dojeli až na poslední nejbližší parkoviště u jezírek, od kterého se dál dalo pokračovat pouze po schodišti a pěšky. kromě nás a návštěvníků, kteří nás cestou předjeli, u jezírek nebyl nikdo další. Místo jsme si tak užili v soukromí a klidu. Odsud jsme odjížděli jinou cestou než tou, kterou jsme sem přijeli, a zjistili, že je o něco lépe sjízdná… ale né o moc. I přes peripetie cest nám ale návštěva za to stála.




31 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page