top of page

Nusa Penida, obecně

Je libo vidět T-rex beach nebo Broken bay? Ano, je to v Indonésii, ale na ostrově Bali je nehledejte, jsou to místa, která lákají turisty na ostrov Nusa Penida.


Já osobně jsem na ostrov Nusa Penida již zavítala dvakrát. Obě moje návštěvy jsem zahájila v přístavu Sanur, odkud je cesta asi nejrychlejší. Pokud máte svou nebo půjčenou motorku, není problém ji tu zaparkovat za malý poplatek. Stejně jsme to udělali i my, ale pravdou je, že jsme o ni měli trochu strach. Po návratu jsme ji díkybohu našli stát na stejném místě, kde jsme ji zaparkovali.


Do našeho cíle jsme se dostali fastboatem (jedná se o menší loď, která je schopná turisty na ostrov celkem rychle dopravit). V Sanuru je vybudován nový přístav, takže při mé druhé cestě, o které budu psát, jsme zpáteční lístky dostali na jednom místě, a pak odsud hromadně s dalšími turisty pod vedením zaměstnance přepravní společnosti přecházeli do nově vybudované haly přístaviště a k molu, odkud loď vyplouvá. Připadala jsem si trochu jako na školním výletě. 😃 Ačkoliv plavba jako taková trvala pouze 30, možná 40 minut, člověk musí počítat s tím, že od avizovaného času do skutečného vypnutí uběhne zhruba hodina. Počítejte s tím, že v případě nepříznivých podmínek pro plavbu Vaše loď na moře nevyrazí. To Vám sice dokáže otrávit den, ale pořád je to lepší, než se s lodí převrátit...



Někteří lidé sem jezdí pouze na jednodenní výlety. Já si ale myslím, že je lepší určitě počítat alespoň s jednou nocí, aby člověk neměl pocit, že tudy jen proletěl a že nemá možnost na chvilku vydechnout. My jsme zvolili trošku jinou strategii a na ostrově jsme si zajistili ubytování na 4 noci. Toto rozhodnutí bylo určitě ovlivněno i tím, že nás čas netlačí.


Ačkoliv na Bali nastupujete na loď přes molo, na Nusa Penidě to funguje ještě postaru. Loď přirazí blízko ke břehu a vy vyskočíte do vody a brodíte se na pláž. Jakmile vystoupíte, seběhnou se kolem Vás místní obyvatele a snaží se Vám nabídnout skútr nebo ubytování nebo skútr a ubytování. My jsme měli obojí zajištěno předem, a tak jsme pouze vyhlíželi člověka, který nám měl naše dopravní prostředky předat. Domluva se ukázala jako skvělá, a tak jsme skútry dostali ještě dřív, než svoje zavazadla z lodi. Skútry jsem při první a druhé návštěvě půjčovala od jiné společnosti a musím konstatovat, že v obou případech byly v horším technickém stavu než ty, které jsem kdy měla půjčené na Bali. Protože i cesty jsou na tomto ostrůvku horší, je potřeba tu jezdit opatrně. Méně zdatní řidiči určitě nepohrdnu možností objednat taxi či jednotlivé výlety. Tuto možnost vám nabídnou v každém ubytování.


Ještě bych tady ráda zmínila jednu důležitou informaci, kterou je dobré vědět, pokud se na Nusa Penidu chystáte. Pravdou je, že tu najdete kouzelné vyhlídky na nádherné pláže (jedny z nejhezčích na světě). Pravdou také je, že k většině pláži se dá více či méně krkolomnou cestou dojít. Podle mě, ale sestup nemá moc smysl, a to hned z několika důvodů. V první řadě pláže z vrchních vyhlídek na útesechvypadají mnohem lépe než zezdola. No a v neposlední řadě na Vás po náročném sestupu čeká pohled na rozbouřené moře plné nebezpečných proudu. V některých obdobích je dokonce koupání na plážích zakázáno (jako například teď). Nejeden zdatný plavec už v těchto vodách zmizel nadobro. Co z toho vyplývá? Je lepší zůstat nahoře, než slézat na pláž, kde se před náročným výstupem zpět nebudete moct ani osvěžit.



Hodně lidí na ostrov Nusa Penida může přilákat i možnost šnorchlování. Kromě standartního šnorchlovaní s mantami je možno i v některých obdobích roku vidět takzvanou Mola Mola (Měsíčník svítivý). Já osobně za mantami podnikla výlet jednou a už bych to nechtěla opakovat. Při první návštěvě ostrova jsme na takový výlet jeli a manty společně s naší lodi nahánělo i několik dalších. Při druhém pobytu na ostrově jsme je viděli z útesu u Broken bay a byl to mnohem lepší zážitek. Kromě nich se v zátoce prohánělo i několik delfínů a pohled na ně byl úchvatný.


Stejně jako na jiných místech v Indonésii, i tady se věci postupně mění. Člověk musí počítat s poplatky, které tu dříve nebyly (čerstvou novinkou je poplatek za návštěvu ostrova). Většinou se nejedná o žádné závratné sumy, vstupné na ostrov i na jednotlivé pláže zpravidla bývá v řádu desítek korun. Na některých místech ještě stále fungují na systému "donation", což pro Vás jakožto návštěvníka znamená dobrovolnou výši příspěvku. Určitě Vám doporučuji, ať vždy alespoň nějaké drobné věnujete. Lidé, kteří donation vybírají, se většinou místo také starají. Přijde mi tedy slušné jim něco málo přispět.


A co je tady tedy k vidění? Jednotlivá místa, které jsme navštívili, popíšu dalším článku.







21 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page