top of page

Gili - relax, party a šnorchl

Aktualizováno: 31. 1. 2023

Gili Air, Gili Meno a Gili Trawangan, to jsou 3 malé ostrůvky které se nalézají nedaleko od pobřeží ostrova Lombok. Jsou to takové malé hezké korálové ostrůvky, které stojí za návštěvu.


Jednoduše se sem dostanete lodí z přístavu Padang Bai. Pokud máte méně času, tak je nejrozumnější zvolit některou z fast boat, pomocí které se přímo na ostrůvky dostanete cca za 2 hodiny (fast boat zastavuje na Gili Trawangan a Gili Air). Pokud ale budou velké vlny, může se stát, že tyto menší rychlé loďky na svou trasu nevyrazí. Jak už jsem psala v jiném článku, tato nepříjemnost Vám může zkazit momentální náladu, ale věřte, že je to pořád lepší než zažít ztroskotání či převrácení lodi. Pokud na spěch nemáte, tak ze stejného přístavu vyráží trajekty, které míří do přístavu Lembar na ostrově Lombok. Trajektu cesta trvá cca 5 hodin a další 2 hodiny strávíte na cestě přes Lombok, abyste se dostali do přístavu Bangsal, odkud můžete místní loďkou dojet na Gili. Tato krkolomnější cesta má smysl pouze v případě, že byste chtěli navštívení ostrůvků Gili spojit i s návštěvou Lomboku. Navíc je cena trajektu asi 10krát nižší než cena fast boat.



Všechny 3 ostrovy Vás jistě překvapí tím, že je tu zákaz motorových vozidel. Jedinou výjimku tvoří elektroskútry. Vzhledem k velikosti ostrůvků se po nich ale můžete pohodlně přepravovat na vypůjčeném kole, případně v koňském zápřahu. Oblíbené jsou tu také projížďky na koních, a to nejčastěji při východu či západu slunce.


Ze všech třech ostrovů Vám místní rádi zajistí šnorchlovací výlet, který určitě stojí za to. My jsme využili výletu, když jsme byli ubytováni na ostrově Gili Air. Odsud jsme se za poplatek 150 000 IDR dostali na 4 různá místa v blízkosti všech třech ostrovů. Dobře nám vyšlo i počasí a výlet jsme si opravdu užili. Měli jsme štěstí a kromě korálů a běžných rybiček viděli i želvy.



Ještě jedna věc týkající se těchto ostrovů určitě stojí za zmínku. Vzhledem k tomu, že tu není žádná policejní stanice, můžete bez problému na ostrovech koupit Magic Mushrooms. Jedná se o houbičky podobné českým lysohlávkam, a to jak vzhledem tak i účinkem. Pokud se už rozhodnete něco takového vyzkoušet, určitě to nedělejte sami. Výhodou každopádně je, že pokud už se rozhodnete je vyzkoušet, na baru Vám z nich rádi připraví chuťově snesitelný koktejl.



Gili Air

Gili Air se nachází nejblíže k ostrovu Lombok a jedná se o takový klidnější, ale stále hodně turisticky oblíbený ostrov. Bez problému odsud můžete vyrazit na výlety, projet se na koni po pláži či vybrat z velkého množství restaurací tu, kde se najíte. Hledáte-li tedy klidnější atmosféru, ale plnohodnotnou turistickou vybavenost, Gili Air je pro Vás ten pravý.


Gili Meno

Gili Meno je prostředním z ostrovů, a popravdě na nás působil jako místo, které bylo oblíbené v osmdesátých letech. Právě u tohoto ostrůvku najdete pod hladinou moře sousoší, které je velmi známé a turisty přitahuje. Ačkoliv jsme na tomto ostrově strávili 3 noci, sochy jsme viděli pouze při šnorchlovacím výletu. Z ostrova bychom se k nim dostali pouze tak, že bychom přecházeli přes korály, a to se nám popravdě ani trochu nechtělo. I jezero, které tu je, je dost zanedbané… Při další návštěvě ostrůvků tento s klidným srdcem vynechám.


Gili Trawangan

Gili Trawangan je turisty zřejmě nejvíce oblíbený. Je i ze všech 3 ostrovů největší, takže pokud si ho budete chtít projet, určitě doporučuju půjčit si tu kolo. Tento ostrov přitahuje mladé lidi, takže je tu více živo než na ostatních ostrovech. Nedaleko přístavu najdete i večerní food market, kde si můžete dopřát rybí, masové i zeleninové pochoutky z grilu. Pokud se chcete jít večer bavit, najdete tu několik barů, které nabízejí k poslechu i k tanci různé hudební žánry.



Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page