top of page

Jávský deník - den 27. Ondrovi bylo zle

Aktualizováno: 9. 10. 2023

27. 2. 2023


Bohužel se přes noc Ondrovi neudělalo ani o trošku líp, vlastně mu spíš bylo docela zle. Jestliže já jsem se skoro nevyspala, protože každou chvilku vstával z postele a utíkal na záchod, co teprve on… Ráno tedy bylo jasné, že nás žádný výlet nečeká. Ondra potřeboval dospat celou noc a hlavně dostat střeva do stavu, kdy se bude cítit líp. Musím ale uznat, že si pro marodění vybral opravdu hezký hotel. Na mnoha místech, na kterých jsme během cesty byli ubytováni, bych nechtěla strávit v posteli ani o minutu víc. Tady to je ale jiná píseň. Musím uznat, že i já jsem si našla mimo pokoj pohodlné místečko, kde jsem trávila hodiny nad knihou. Kromě skvělého venkovního posezení, pohodlné postele a restaurace jsou v hotelu také dva bazény. Navíc jsme tu aktuálně jedinými hosty. Takže samá výhoda, samý bonus.



Ondra většinu dne ležel, ale jeho stav se průběžně zlepšoval. Někdy kolem poledne jsme skočili na motorku a chtěli zajet na nedaleký trh koupit banány (případně mrkev, prostě něco, co Ondra bude moct jíst). Bohužel tam ale již nikdo z prodejců nebyl. Dojeli jsme tedy zpět na hotel a já se nabídla, že se poohlédnu kolem, jestli pro něj nezvládnu nějaké vhodné jídlo sehnat. Nedaleko hotelu jsem objevila malou prodejnu, kde jsem se paní majitelky zeptala, jestli náhodou nemá banány. Pomocí překladače jsem jí vysvětlila, že má můj manžel (že jsme manželé tvrdíme, aby místní nebyli pohoršeni) zažívací problémy a že by mu banány mohly pomoct. Paní mi řekla, ať se na chvíli posadím a počkám. Zavolala svému synovi, vysvětlila mu situaci a společně se mi jali pomáhat. Syn obratem přijel, vyzvedl si u mamky peníze a vyrazil nejdřív na jednu, za chvilku na druhou stranu, aby mi pomohl. Asi za 10 minut se vrátil s trsem banánu. Byla jsem jim opravdu moc vděčná za jejich přístup a angažovanost a nadšeně spěchala zpátky na hotel, abych vše vyprávěla Ondrovi. Musím se přiznat, že jejich snaha nezištně pomoci cizímu člověku mě dojala. Člověk má v takových chvílích pocit, že slovíčko děkuji by potřebovalo ještě nějaký silnější ekvivalent, pomocí kterého by bylo možné vyjádřit vděk, který cítí.


Lidé, kteří mi pomohli u města Yogyakarta, Jáva, Indonésie
Nezištná pomoc od majitelky obchodu a jejího syna

Během odpoledne jsem se už začala na hotelu nudit, a tak jsem vyrazila na malou procházku. Během hodiny jsem ušla sotva 4 kilometry, ale vrátila se zpocená, jak kdybych běžela maratón. Byla jsem moc ráda, že jsem se trošku provětrala. Procházku jsem si užila a skočit po návratu na hotel do bazénu bylo extra příjemné.



Banánovo rýžová dieta, endiaron a živočišné uhlí postupně přinesly výsledky. Snad bude dnešní noc lepší než ta včerejší, především pro Ondru.

9 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page