top of page

Madura

Madura je ostrov, který naleznete severovýchodně od Jávy. Pohodlně se na něj dostanete přejetím mostu, který ostrov spojuje s městem Surabaya (překvapením pro nás bylo, že žádné mýto se zde neplatí). Ostrov jako takový je zatím minimálně poznamenaný zahraničními turisty. Například v hotelu, ve kterém jsme se ubytovali, jsme byli první zahraniční turisté vůbec.


Stav silnic a doprava na ostrově jsou oproti severní Jávě velkou úlevou. Cesty jsou dostatečně široké a relativně kvalitní. Ani jejich vytíženost není tak šílená, s jakou se setkáte na hlavních tazích na Jávě. Kolem silnic se všude nachází rýžová pole nebo háje kokosových palem. Na pohled je to velmi krásný, zelený ostrov.



Na severní straně ostrova Madura naleznete krásné písečné pláže, které slouží spíše k odpočinku než ke koupání. Na jeho jižní straně jsou pláže porostlé mangrovníky, takže koupání moc nepřipadá v úvahu. Pokud se sem vypravíte, počítejte s tím, že budete potřebovat k ruce překladač, abyste se s místními domluvili. Místní lidé jsou ale srdeční a nadšení ze setkání s bílým člověkem. Každou chvilku nás někdo zastavil a žádal o to, jestli se s námi může vyfotit. Když jsme si dávali pauzu u cesty, lidé kteří projížděli kolem na nás troubili a mávali. Tady jsme si opravdu připadali jako superstar.



Pokud se rozhodnete na tento ostrov zavítat, určitě dojeďte až na samý východ ostrova, odkud si můžete zaplatit šnorchlovací výlet na ostrůvek Gili Labak. Existuje tu několik společností, které jsou schopné vás na ostrov i zpět dopravit (o víkendu). Je potřeba počítat s tím, že lodi nejsou v úplně dobré kondici, a také s tím, že samotná plavba do tohoto korálového ráje zabere 2 hodiny. Za nás musím říct, že tento výlet určitě stál za to, a pokud bychom ještě někdy v budoucnu ostrov Madura navštívili, sem bychom se jeli podívat znova. Až během výletu jsme zjistili, že je možné si od společnosti půjčit stan a na ostrově strávit noc. Přesně to bychom příště udělali. Případně je také možné si zde pronajmout chatičku, ve které můžete noc strávit. Každopádně šnorchlování tady bylo jedno z nejlepších, jaké jsme zatím v Indonésii zažili. Navíc je ostrov málo navštěvovaný, takže je tu klid. I ceny jídla a pití jsou výrazně levnější než např. na ostrovech Gili poblíž Lomboku.



Na ostrově jsme strávili pouze 3 noci, takže jsme toho mnoho navštívit nestihli. Většinu času jsme byli v jeho východní části. Cestou zpět na Jávu jsme měli naplánováno ještě pár zastávek na západní straně ostrova, ale tento plán na bohužel překazilo počasí. Na internetu jsme našli jednou velmi oblíbené místo, které jsme právě díky počasí museli vynechat. Jedná se o Jaddih Hill Madura. Je to částečně zatopený lom, který vypadá, že stojí za návštěvu.

bottom of page