top of page

Jávský deník - den 24. Cibetková káva

Aktualizováno: 8. 10. 2023

24. 2. 2023


Dnes jsme ráno zevlili na ubytování až do 10 hodin. Na další stanoviště, které jsme si vytipovali, nás čekalo asi stopadesát kilometrů jízdy. Původně bylo v plánu zastavit na 3 místech, ale nakonec jsme to zkrouhli pouze na jedno.


Asi po hodině jízdy jsme zastavili v kavárně, kde dělali cibetkovou kávu. Cibetková káva, indonésky Copi Luwak, je káva vyrobená z kávových bobů, které prošly trávicím traktem cibetkovité šelmy. Boby se poté omyjí a další zpracování kávy je stejné jako obvykle. Tento druh kávy patří k jednomu z nejdražších na světě. Její chuť je méně hořká a lehce kyselá. Když jsem tuhle kávu chutnala poprvé, nijak zvláš mě neoslovila. Musím ale uznat, že postupně jsem si k ní cestu našla a dnes už mi chutná. Její nespornou výhodou je také to, že má méně kofeinu a pro lidi s vysokým tlakem, jako jsem například já, je určitě vhodnější než jiné druhy kávy. Dali jsme si tedy kafíčko, oběd a ve vedlejší prodejně koupili kávu jako dárek pro naše rodiny.



Asi po další hodině jízdy začalo pršet. Chvilku jsme se schovávali u obchodu - alespoň do té doby, než přešel nejhorší déšť. Zbytek cesty jsme holt už dojeli v dešti. Cestou mi došla jedna podstatná věc. Na začátku, když jsme se přestěhovali na Bali, tak jsme se smáli všem lidem v těch krásných nových auťácích, jak jsou na ně opatrní. Jakmile vidí kaluž, snaží se ji za každých okolností objet. A my se jim smáli, že si to svoje fáro asi nechtějí namočit. Teď už to chápu. Ono totiž nikdy nevíte, co pod tou vodou je - nikdy nemůžete vědět, jak je ta kaluž hluboká. Při naší dnešní jízdě jsme se o tom několikrát přesvědčili. Každopádně to Lulu zase zvládla na jedničku, Ondra jakbysmet a já? Vlastně v pohodě, jen mi párkrát cvakly zuby. Ale musím se pochválit, že po těch skoro 3 000 kilometrech už během jízdy ani moc nevýskám. I Ondra si to myslí. 😇



Jinak ještě jedna věc stojí za zmínku. Nikdy nevíte, co za své peníze od hotelu můžete očekávat. Hodím Vám sem dvě fotky koupelen, přičemž jedna byla v hotelu za 130 000 a druhá v hotelu za 150 000. Fotky asi budou v tomto případě mluvit samy za sebe...


Když už jsem Vám tady dnes psala o cibetková kávě, určitě Vám doporučím, ať se juknete i na náš Instagram. Najdete nás tam jako VŠUDE_PO_ZDEJŠÍ a ve výběrech máme mimo dalších zajímavostí i nějaké to výdejko z Bali, kde jsme byli na ochutnávce cibetková kávy.

11 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page